Ratele hipertensiunii s-au dublat in ultimii 30 de ani (studiu)

Ratele hipertensiunii arteriale au crescut dramatic în întreaga lume, oamenii de știință îndemnând populația să pună accentul pe prevenire și tratament.

Hipertensiunea arterială este tensiunea arterială mai mare decât în mod normal. Cu cât este mai mare nivelul tensiunii arteriale față de valorile normale, cu atât mai mult crește riscul pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral. Află în cele ce urmează cum s-au modificat ratele hipertensiunii arteriale în ultimele decenii.

Numărul persoanelor care trăiesc cu hipertensiune s-a dublat din 1990 în 2019

Un studiu¹ publicat în jurnalul științific The Lancet a analizat măsurătorile tensiunii arteriale de la peste 100 de milioane de oameni, efectuate pe parcursul a trei decenii, în 184 de țări. Cercetătorii au descoperit astfel că, în ultimii 30 de ani, numărul adulților cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani care trăiesc cu hipertensiune arterială la nivel mondial s-a dublat de la 331 de milioane de femei și 317 de milioane de bărbați în 1990 la 626 de milioane de femei și 652 de milioane de bărbați în 2019.

Mulți hipertensivi nu își cunosc valorile tensionale

Mulți oameni cu hipertensiune arterială nu știu că au această problemă. Cercetătorii au descoperit că, la nivelul anului 2019, 41% dintre femei și 51% dintre bărbații cu hipertensiune arterială din întreaga lume nu erau conștienți că au această afecțiune. 53% dintre femei și 62% dintre bărbați nu erau tratați pentru această problemă de sănătate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În general, tensiunea arterială era controlată la mai puțin de una din patru femei și la unul din cinci bărbați cu hipertensiune arterială. Cercetătorii au descoperit că ratele hipertensiunii arteriale au fost cele mai scăzute în Canada și Peru pentru bărbați și femei.

Echipa de cercetare a decis să studieze ratele globale ale tensiunii arteriale, deoarece în prezent nu există nimic care să le monitorizeze. Sunt necesare date comparative despre detectarea, tratamentul și controlul hipertensiunii arteriale pentru ca țările cu cele mai mari rate ale hipertensiunii arteriale să poată învăța din bunele practici ale altora pentru a ghida programele sistemelor de sănătate.

Experții spun că aceste rate în creștere sunt îngrijorătoare, deoarece hipertensiunea arterială este periculoasă. Tensiunea arterială ridicată poate afecta organe vitale precum creierul, inima și rinichii, ceea ce duce la rate mai mari de demență, insuficiență cardiacă și boli de rinichi.

Ratele hipertensiunii, posibil corelate cu alimentația dezechilibrată și lipsa de mișcare

Deși studiul nu a investigat acest lucru, medicii sunt de părere că creșterea și îmbătrânirea populației la nivel mondial pot juca un rol în creșterea ratelor hipertensiunii arteriale. Oamenii trăiesc mai mult și, prin urmare, pot avea un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Odată cu vârsta, arterele încep să se rigidizeze și acest lucru crește și tensiunea arterială. Creșterea ratelor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea, este probabil asociată, de asemenea, cu răspândirea pe scară largă a hipertensiunii arteriale.

Faptul că mai multe persoane au hipertensiune arterială în zilele noastre mai mult decât în trecut se poate explica prin faptul că oamenii fac mai puțină mișcare și efort fizic (tind să se deplaseze cu mașinile, nu pe jos și să aibă locuri de muncă mai sedentare) și au o alimentație dezechilibrată (mănâncă alimente procesate în loc să consume alimente mai simple, naturale, sărace în sare, cu mai puține grăsimi și mai puține zahăr). 

Cum știi dacă ai tensiunea mare și cum o gestionezi?

Hipertensiunea este un inamic silențios – uneori, este numită chiar „ucigașul tăcut” –, deoarece, de multe ori nu dă simptome sau semne de avertizare. Din acest motiv, cum spuneam, multe persoane nu știu că au această problemă. Există o singură modalitate de a afla cu siguranță dacă ai sau nu și anume măsurarea tensiunii arteriale. Procedeul este rapid și nedureros și se paote efectua atât la cabinetul medicului de familie, cât și la domiciliu, cu ajutorul unui tensiometru.

Mulți oameni cu hipertensiune arterială își pot scădea valorile tensionale într-un interval sănătos sau își pot menține tensiunea într-un interval sănătos prin modificarea stilului de viață, care implică în primul rând alimentație sănătoasă și mișcare.

Ce mănânci contează pentru valorile tensionale

Alimentația sănătoasă înseamnă, în linii mari, ca mesele să fie bazate pe multe legume (castraveți, ardei, dovlecei, vinete, conopidă etc.), leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte, soia) și fructe, iar restul alimentelor să fie consumate cu moderație: proteinele slabe (carne slabă, ouă, lactate slabe), cereale integrale (pâine integrală, paste integrale), grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci, semințe, avocado). Pentru a menține tensiunea normală sau pentru a contribui la scăderea valorilor tensionale mari, este necesară și limitarea aportului de sare și a consumului de alcool.

Mișcarea, de bază în gestionarea hipertensiunii arteriale

Foarte importantă pentru gestionarea hipertensiunii este și activitatea fizică regulată. Un adult trebuie să facă cel puțin 150 de minute de mișcare de intensitate moderată în fiecare săptămână (aproximativ 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână). Nu contează ce formă de mișcare faci, atâta vreme cât o practici regulat. Că e vorba de mers pe jos, mers pe bicicletă sau alergare ori de înot, fitness sau gimanstică în casă, important este să poți practica activitatea în siguranță și să o introduci în rutina ta. Alimentația adecvată și sportul te ajută să îți menții o greutate normală.

Fumatul și stresul contribuie la creșterea tensiunii arteriale

La fel de importantă pentru gestionarea hipertensiunii este evitarea fumatului. Acest obicei este nociv nu doar pentru pentru inimă și vasele de sânge, ci pentru toate organele din corp. Poate nu te-ai gândit la acest aspect, dar și gestionarea stresului contează pentru a-ți regla valorile tensiunii arteriale.

Uneori, în ciuda modificărilor în stilul de viață, este nevoie și de medicamente

Pe lângă aceste schimbări pozitive ale stilului de viață, unii oameni cu hipertensiune arterială vor fi nevoiți să ia și medicamente antihipertensive. Cele cinci clase principale de medicamente care sunt utilizate pentru a scădea tensiunea arterială sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocantele receptorilor de angiotensină, blocantele canalelor de calciu, diureticele și beta-blocantele.

Dacă medicul prescrie unul sau o combinație de medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, e indicat ca pacientul să respecte recomandările în ceea ce privește intervalul de administrare și doza și să nu-și schimbe singur tratamentul. Dacă se confruntă cu efecte secundare, trebuie să le aducă la cunoștința medicului, iar acesta va decide mai departe tratamentul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
The Lancet - Worldwide trends in hypertension prevalence and progress in treatment and control from 1990 to 2019: a pooled analysis of 1201 population-representative studies with 104 million participants
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2821%2901330-1/fulltext#%20
1. Studiul „Worldwide trends in hypertension prevalence and progress in treatment and control from 1990 to 2019: a pooled analysis of 1201 population-representative studies with 104 million participants”, apărut în 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01330-1, autori: Bin Zhou, Rodrigo M. Carrillo-Larco et al.
CDC - High Blood Pressure Symptoms and Causes
https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0